štvrtok 23. februára 2012

Slnečné kolektory predĺžia sezónu kúpania v bazéne

V našich klimatických podmienkach sa doba umožňujúca kúpanie v bazéne pohybuje zhruba v rozsahu 3 – 4 mesiacov (otvorené bazény). Snahou majiteľov bazénu je, čo najviac predĺžiť sezónu kúpania hlavne v období, keď vzniká značný rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami vzduchu, čo má  podstatný vplyv na teplotu vody v bazéne.

Solárne panely umožňujú splniť práve túto predstavu a umožňujú ohrievať vodu v bazéne, ktorý sa používa pre domáce účely. Slnečné kolektory by mali byť vyrobené z kvalitného ho materiálu, odolné voči UV žiareniu a poveternostným vplyvom, s vysokou tepelnou vodivosťou.  Pre názornosť možno uviesť, že na plochu vody v bazéne s rozmermi 8 m x 3 m = 24m2 budú potrebné solárne panely s plochou 12m2.

Slnečné kolektory dokážu teplotu vody v bazéne zohriať v priemere o 6°C, čím sa sezóna na kúpanie predĺží o 3 – 4 mesiace. V prípade, že je bazén umiestnený v krytej budove, obdobie kúpania bude možné aj celoročne. Slnečné kolektory pre kúrenie / ohrev teplej úžitkovej vody a  výber ich výrobcu / dodávateľa sa robí v etape spracovania projektovej dokumentácie. Vchádza sa pritom z individuálnych osobitostí budovy, domu, bazénu a s ohľadom na maximálnu efektívnosť systému.

Ak ešte stále nie ste rozhodnutí, prečo inštalovať solárne kolektory, potom za zmienku stoja niektoré výhody, ktoré sú hodné Vašej pozornosti:

  • fungujú na obnoviteľnom zdroji energie, vykurujú a zabezpečujú ohrev teplej úžitkovej vody  domu zadarmo využívavajúc teplo, ktoré poskytuje slnko;
  • nízke náklady a nároky na údržbu;
  • teplo, ktoré dodávajú do domu slnečné kolektory, môže byť využité v každom systéme ohrevu teplej vody a vykurovania vrátane podlahového, ktoré funguje na princípe relatívne nízkej teploty vody oproti klasickým vykurovacím systémom.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára