štvrtok 23. februára 2012

Slnečné kolektory – inštalácia zameraná na maximálnu efektívnosť



Na zaitenie maximálnej účinnosti je nutné zaistiť, aby slnečné kolektory boli nainštalované tak, že  uhol dopadu slnečných lúčov je 90 stupňov. Toto je ideálny učebnicový prípad, ale v praxi to vyzerá trochu ináč. Poloha slnka sa počas jednotlivých ročných období a v priebehu dňa mení.

Na túto skutočnosť je dobré myslieť už pri pri príprave projektu budovy / rodinného domu a tak pripraviť optimálne riešenie solárneho systému vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody. Súčasná ponuka solárnych panelov zohľadňuje individuálne požiadavky investorov a ponúka možnosť inštalácie solárnych kolektorov / panelov buď na streche budovy alebo aj na jej fasáde systémov Pri stavbe domu si môžete ihneď naplánovať inštaláciu solárneho systému.

Napríklad pre potreby 4 člennej rodiny postačujú  2 ploché kolektory o celkovej ploche 5 m2 alebo 1 vákuový kolektor s plochou 3 m2. Teplo slnečných lúčov by takto počas roka malo zaistiť od 50 do 60% z celkovej potreby tepla potrebného na ohrev teplej vody pre domácnosť. V prípade požiadavky zabezpečenia tepla na účely vykurovania, je nutné počítať s podstatne väčšou plochou kolektorov, ktoré majú byť nainštalované. Nadprodukcia tepla môže byť využitá aj pre ohrev napr. vody v bazéne, resp. vírivke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára