štvrtok 23. februára 2012

Slnečné kolektory pre vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody

V celom svete sa čoraz viac dostáva do popredia otázka alternatívnych zdrojov energie pre účely kúrenia a prípravy teplej úžitkovej vody. Ľudia si uvedomujú, že tradičné zdroje energie – plyn, ropa, uhlie - sú obmedzené. Navyše, ich ceny stále rastú a nie je predpoklad, že by sa tento nepriaznivý vývoj zastavil.

Jedným z najvýznamnejších alternatívnych zdrojov je slnečná energia. Aké výhody má slnečná energia : 

  • je najekologickejšia v porovnaní s inými dostupnými energiami, ktoré ľudstvo využíva;
  • je nevyčerpateľná;
  • je bezplatná.
Pozoruhodným faktom je, že slnko dodá na Zem za necelých 10 minút také množstvo energie, ktorú ľudstvo celej zemegule potrebuje na 1 rok. A energiu, ktorú budú potrebovať obyvatelia Zeme takmer na 200 rokov, slnko „spoľahlivo dodá“ za jeden deň. Toto svedčí o bezkonkurenčnosti slnečnej energie. Práve táto skutočnosť viedla vedcov a konštruktérov k hľadaniu alternatívnych riešení a slnečné / solárne kolektory sú zhmotnením ich úsilia.

Stúpajúci trend využitia slnečnej energie potvrdzuje niekoľkonásobný nárast výroby slnečných  kolektorov a  solárnych panelov v posledných rokoch. Niektoré štatistiky uvádzajú, že každoročne sa inštaluje okolo 3 miliónov solárnych zariadení bez rozdielu, o aký typ klimatických podmienok sa jedná.
Možno reálne predpokladať, že po vyriešení niektorých súčasných technických (nevyváženosť dodávok energie v dôsledku rôznej intenzity slnečného žiarenia) a legislatívnych problémov (dotácie na nákup technológie) sa podiel využitia slnečnej energie ešte zvýši. Okrem jej využitia na vykurovanie a výrobu teplej úžitkovej vody, podstatne významnejšiu rolu budú hrať hlavne fotovoltaické elektrárne a ich podiel na výrobe elektrickej energie. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára