streda 29. februára 2012

Slnečné kolektory – typy a hlavné kritériá pri výbere



Výroba slnečných kolektorov zaznamenala v poslednom období doslova revolučné zmeny. Existuje veľa výrobcov, ktorí ponúkajú širokú škálu solárnych kolektorov od najlacnejších až po najdrahšie vrátane celého doplnkového zariadenia solárneho systému vykurovania.

Poprední európski a svetoví výrobcovia pri výrobe uplatňujú všetky aktuálne dostupné poznatky výskumu a skúsenosti z praxe. Na trhu sú 2 skupiny kolektorov:

  1. Ploché slnečné kolektory – sú vlastne zariadením, ktoré pohlcuje slnečné žiarenie a je prepojený so systémom rozvodu tepla. V ideálnom prípade dokáže zohriať teplonosné médium až do 140° C.  Sú lacnejšie a ich najväčšia efektívnosť sa prejavuje v období jar – jeseň. S nástupom neskorej jesene a zimy ich účinnosť klesá, nakoľko vznikajú väčšie tepelné straty, ktoré pohlcuje atmosféra.
  2. Vákuové (trubicové) slnečné kolektory – ich hlavnú časť tvoria špeciálne vákuové trubice a sú zkonštruované na princípe termosky. Uvedené konštrukčné riešenie umožňuje ohrev vody dokonca aj pri mínusových teplotách. Niektorí producenti ponúkajú aj kolektory, ktoré umožňujú ich fungovanie dokonca pri teplote pod  - 40° C.  Ich prednosť sa prejavuje hlavne v chladnom období, keď dochádza k výraznému poklesu teploty vonkajšieho vzduchu. Vyššia efektívnosť vákuových kolektorov sa premieta do vyššej cene v porovnaní s plochými kolektormi.



Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú rozhodovanie investora pri voľbe typu solárneho systému. K najpodstatnejším kritériam výberu patrí: ľahká montáž, kvalita, ktorá zabezpečí spoľahlivú prevádzku, dlhodobú životnosť a vysokú účinnosť, možnosť zadefinovať optimálne energetické požiadavky, jednoduché ovládanie a prakticky žiadnu údržbu, moderný dizajn a farebné prevedenie, ktoré majú zohľadňovať profil budovy a strechy.

Investícia do nákupu slnečných kolektorov a príslušenstva je dlhodobá a finančne nákladná. Z uvedeného dôvodu je racionálne rozhodovať sa pri voľbe medzi firmami, ktoré majú dlhoročné skúsnosti s výrobou. K európskej špičke patria:

  • slnečné kolektory Buderus
  • slnečné kolektory Viessman
  • slnečné kolektory Vaillant
  • slnečné kolektory De Dietrich Termique a mnohých ďalších výrobcov.


štvrtok 23. februára 2012

Slnečné kolektory – inštalácia zameraná na maximálnu efektívnosť



Na zaitenie maximálnej účinnosti je nutné zaistiť, aby slnečné kolektory boli nainštalované tak, že  uhol dopadu slnečných lúčov je 90 stupňov. Toto je ideálny učebnicový prípad, ale v praxi to vyzerá trochu ináč. Poloha slnka sa počas jednotlivých ročných období a v priebehu dňa mení.

Na túto skutočnosť je dobré myslieť už pri pri príprave projektu budovy / rodinného domu a tak pripraviť optimálne riešenie solárneho systému vykurovania a prípravy teplej úžitkovej vody. Súčasná ponuka solárnych panelov zohľadňuje individuálne požiadavky investorov a ponúka možnosť inštalácie solárnych kolektorov / panelov buď na streche budovy alebo aj na jej fasáde systémov Pri stavbe domu si môžete ihneď naplánovať inštaláciu solárneho systému.

Napríklad pre potreby 4 člennej rodiny postačujú  2 ploché kolektory o celkovej ploche 5 m2 alebo 1 vákuový kolektor s plochou 3 m2. Teplo slnečných lúčov by takto počas roka malo zaistiť od 50 do 60% z celkovej potreby tepla potrebného na ohrev teplej vody pre domácnosť. V prípade požiadavky zabezpečenia tepla na účely vykurovania, je nutné počítať s podstatne väčšou plochou kolektorov, ktoré majú byť nainštalované. Nadprodukcia tepla môže byť využitá aj pre ohrev napr. vody v bazéne, resp. vírivke.

Slnečné kolektory – výhody alternatívnych zdrojov energie


Slnečné kolektory umožňujú získanú tepelnú energiu zo slnka využívať predovšetkým na ohrev teplej úžitkovej vody. Počas maximálnej slnečnej aktivity, ktorá je typická predovšetkým pre letné mesiace, dokážu solárne kolektory spoľahlivo zabezpečiť dodávku teplej a úžitkovej vody pre potreby 3 – 4 člennej rodiny.

Okrem iného teplo získané zo solárnych kolektorov je možné využiť v rôznych vykurovacích systémoch a v prechodnom období jar – jeseň za predpokladu dostatočne vysokej slnečnej aktivity.

Hlavné výhody, ktoré ponúkajú slnečné kolektory:
  • podstatné zníženie nákladov spojených s kúrením (úspora až 66%) a výrobou teplej úžitkovej vody (úspora až 30%),
  • úspora na režijných nákladoch,
  • predĺženie životnosti systému ohrevu vody,
  • možnosť  využitia ohrevu vody aj v bazénoch,
  • sálavé podlahové kúrenie je ideálne pre pripojenie na solárne kolektory,
  • investícia sa vyplatí zhruba v období 4 - 7 rokov v závislosti od lokality domu / budovy, v ktorej sa nachádza.
Širšiemu využitiu solárnych kolektorov v praxi zatiaľ stoja také príčiny ako napr.:  podstatne vyššie   obstarávacie náklady oproti klasickým vykurovacím systémom, nedostupnosť , resp. obmedzené dotácie v čase realizácie projektu.

Slnečné kolektory pre vykurovanie a prípravu teplej úžitkovej vody

V celom svete sa čoraz viac dostáva do popredia otázka alternatívnych zdrojov energie pre účely kúrenia a prípravy teplej úžitkovej vody. Ľudia si uvedomujú, že tradičné zdroje energie – plyn, ropa, uhlie - sú obmedzené. Navyše, ich ceny stále rastú a nie je predpoklad, že by sa tento nepriaznivý vývoj zastavil.

Jedným z najvýznamnejších alternatívnych zdrojov je slnečná energia. Aké výhody má slnečná energia : 

  • je najekologickejšia v porovnaní s inými dostupnými energiami, ktoré ľudstvo využíva;
  • je nevyčerpateľná;
  • je bezplatná.
Pozoruhodným faktom je, že slnko dodá na Zem za necelých 10 minút také množstvo energie, ktorú ľudstvo celej zemegule potrebuje na 1 rok. A energiu, ktorú budú potrebovať obyvatelia Zeme takmer na 200 rokov, slnko „spoľahlivo dodá“ za jeden deň. Toto svedčí o bezkonkurenčnosti slnečnej energie. Práve táto skutočnosť viedla vedcov a konštruktérov k hľadaniu alternatívnych riešení a slnečné / solárne kolektory sú zhmotnením ich úsilia.

Stúpajúci trend využitia slnečnej energie potvrdzuje niekoľkonásobný nárast výroby slnečných  kolektorov a  solárnych panelov v posledných rokoch. Niektoré štatistiky uvádzajú, že každoročne sa inštaluje okolo 3 miliónov solárnych zariadení bez rozdielu, o aký typ klimatických podmienok sa jedná.
Možno reálne predpokladať, že po vyriešení niektorých súčasných technických (nevyváženosť dodávok energie v dôsledku rôznej intenzity slnečného žiarenia) a legislatívnych problémov (dotácie na nákup technológie) sa podiel využitia slnečnej energie ešte zvýši. Okrem jej využitia na vykurovanie a výrobu teplej úžitkovej vody, podstatne významnejšiu rolu budú hrať hlavne fotovoltaické elektrárne a ich podiel na výrobe elektrickej energie. 

Slnečné kolektory predĺžia sezónu kúpania v bazéne

V našich klimatických podmienkach sa doba umožňujúca kúpanie v bazéne pohybuje zhruba v rozsahu 3 – 4 mesiacov (otvorené bazény). Snahou majiteľov bazénu je, čo najviac predĺžiť sezónu kúpania hlavne v období, keď vzniká značný rozdiel medzi dennými a nočnými teplotami vzduchu, čo má  podstatný vplyv na teplotu vody v bazéne.

Solárne panely umožňujú splniť práve túto predstavu a umožňujú ohrievať vodu v bazéne, ktorý sa používa pre domáce účely. Slnečné kolektory by mali byť vyrobené z kvalitného ho materiálu, odolné voči UV žiareniu a poveternostným vplyvom, s vysokou tepelnou vodivosťou.  Pre názornosť možno uviesť, že na plochu vody v bazéne s rozmermi 8 m x 3 m = 24m2 budú potrebné solárne panely s plochou 12m2.

Slnečné kolektory dokážu teplotu vody v bazéne zohriať v priemere o 6°C, čím sa sezóna na kúpanie predĺží o 3 – 4 mesiace. V prípade, že je bazén umiestnený v krytej budove, obdobie kúpania bude možné aj celoročne. Slnečné kolektory pre kúrenie / ohrev teplej úžitkovej vody a  výber ich výrobcu / dodávateľa sa robí v etape spracovania projektovej dokumentácie. Vchádza sa pritom z individuálnych osobitostí budovy, domu, bazénu a s ohľadom na maximálnu efektívnosť systému.

Ak ešte stále nie ste rozhodnutí, prečo inštalovať solárne kolektory, potom za zmienku stoja niektoré výhody, ktoré sú hodné Vašej pozornosti:

  • fungujú na obnoviteľnom zdroji energie, vykurujú a zabezpečujú ohrev teplej úžitkovej vody  domu zadarmo využívavajúc teplo, ktoré poskytuje slnko;
  • nízke náklady a nároky na údržbu;
  • teplo, ktoré dodávajú do domu slnečné kolektory, môže byť využité v každom systéme ohrevu teplej vody a vykurovania vrátane podlahového, ktoré funguje na princípe relatívne nízkej teploty vody oproti klasickým vykurovacím systémom.